Buitenschilderwerk

Het buitenschilderwerk, van uw woning is regelmatig aan een nieuwe lik verf toe.
Het is aan te raden uw huis tenminste iedere 5 jaar bij te werken, Goed schilderwerk beschermt immers uw woning.

Buitenschilderwerk

Met buitenschilderwerk wordt het schilderwerk aan de buitenkant van uw huis bedoeld. U kunt daarbij denken aan kozijnen en deuren, maar ook aan de gevelbetimmering en de buitenmuren van uw woning. Ook valt uw schutting / erf afzetting onder buitenschilderwerk.

Wanneer is buitenschilderwerk nodig?

Buitenschilderwerk is ongeveer een keer per vijf jaar toe aan een nieuwe lik verf. Daarbij is het schilderwerk op het zuiden en westen eerder aan onderhoud toe dit komt door de invloed van zon en regen.
Schilderwerk op het noorden en oosten heeft minder vaak aandacht nodig. Zodra het schilderwerk blaasjes of scheurtjes vertoont, is het tijd om er wat aan te doen. Let vooral op de liggende onderdelen, zoals een vensterbank, waar beschadiging van het schilderwerk vaak begint.
Op tijd schilderen voorkomt hoge kosten.

Belang buiten schilderen

De belangrijkste functie van buitenschilderwerk is bescherming van onderdelen, zoals houten kozijnen, tegen weersomstandigheden. Schilderwerk voorkomt  dat hout gaat rotten waardoor uw houtwerk langer mee gaat. Om uw huis in goede staat te behouden  is het dus belangrijk om het regelmatig te schilderen.

Voordelen goed buitenschilderwerk

  • Als uw woning regelmatig geschilderd wordt, hoeft u zich voorlopig geen zorgen te maken over bijvoorbeeld houtrot.
  • De waarde van uw woning wordt er hoger van.
  • Daarnaast geeft schilderwerk een ander uiterlijk aan uw huis. Als uw woning goed in de verf staat, ziet dat er fris en mooi uit.

Aandachtspunten buitenschilderwerk

Belangrijke aandachtspunten voor goed schilderwerk zijn:

  • De weersomstandigheden: We adviseren u om het buitenschilderwerk tussen april en oktober uit te voeren. In deze periode zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid optimaal voor het verwerken van verf. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 25 graden en de luchtvochtigheid op maximaal 75%.
  • De verf: Het is verstandig om een sterke hoogglanslak te gebruiken, ook wel alkydverf genoemd.
  • Kleurafspraken: U kunt te maken krijgen met kleurafspraken voor schilderwerk, die gelden voor een straat of deel van de wijk. Ook als u in een monumentaal huis woont, kunt u verplicht zijn om bepaalde kleuren te gebruiken. Als u dit vooraf navraagt bij uw gemeente, komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.
  • De uitvoering: Het is belangrijk dat het schilderwerk van uw woning vakkundig uitgevoerd wordt. Denk aan het schilderen van lastige details of kwetsbare plekken, zoals de onderkant en bovenkant van deuren en kozijnen. Ook voldoende laagdikte van de verf is belangrijk voor de kwaliteit van het schilderwerk.