Wanneer Schilderen

Het is goed om te weten wanneer schilderen nodig is en wat de beste periode is. Regelmatig onderhoud van het schilderwerk van uw huis zorgt ervoor dat het langer meegaat.

Wanneer schilderen

Uw buitenschilderwerk is ongeveer een keer per vijf jaar toe aan een nieuwe lik verf. Het schilderwerk op het zuiden en westen is vaak eerder aan onderhoud toe, door de invloed van zon en regen. Daarnaast zijn er verfsoorten waarbij onderhoud vaker nodig is, denk bijvoorbeeld aan lak of beits.

Het binnenschilderwerk is ongeveer eens per zeven jaar aan een nieuwe schilderbeurt toe. Denk daarbij aan het schilderwerk van bijvoorbeeld kozijnen en deuren. Onderdelen die harder slijten, zoals trappen, hebben eerder een nieuwe verflaag nodig.

Wanneer schilderen: de signalen

Wanneer is het tijd om een schilder in te schakelen?

  • Als uw schilderwerk blaasjes en scheurtjes vertoont. Beschadiging van het schilderwerk begint vaak bij de liggende onderdelen, zoals een vensterbank.
  • Als de verf zichtbaar beschadigd, versleten of verkleurd is. Denk hierbij ook aan het binnenschilderwerk, zoals versleten vloeren of verkleurde muren.
  • Als de verf verpoedert (afgeeft) of niet meer goed hecht. U kunt dit controleren door de zogenaamde poederproef of hechtproef uit te voeren.

Poederproef

Maak uw schilderwerk op een plek met een natte doek schoon. Als er verfpoeder op de doek achterblijft, dan is het tijd om een schilder in te schakelen.

Hechtproef

Maak uw schilderwerk op een hoek of vensterbank schoon. Druk een stuk plakband op deze plek en wrijf dat stevig vast. Trek het plakband los. Als u de verf meetrekt, dan hecht de verf niet meer goed.

Ideale weersomstandigheden om te schilderen

De beste periode om uw huis schilderen op de agenda te zetten, is tussen april en oktober. In deze periode is het weer ideaal voor een goed eindresultaat, vooral als het om buitenschilderwerk gaat. Bij een temperatuur tussen de 10 en de 25 graden, droogt de verf goed op. Daarnaast zijn de luchtvochtigheid en de zon van invloed op de kwaliteit van het schilderwerk. Een schilder let daarom op:

  • De zon; de schilder werkt “achter de zon aan”, door te beginnen met het schilderwerk waar de zon die dag al geweest is. Schilderen in de volle zon zorgt dat verf opwarmt en het oplosmiddel in de verf te snel verdampt.
  • De luchtvochtigheid; als de luchtvochtigheid te hoog is, kan er condens (waterdamp) tussen de verflagen ontstaan.

Schilderen in de winter

Als u liever niet tot april wacht, dan kunt u een winterschilder inschakelen. In de winter heeft de schilder vaak minder werk. Daarom geeft hij in deze periode een korting, wat voordelig is voor uw portemonnee. Een winterschilder treft extra voorzieningen om het schilderwerk ook bij koude weersomstandigheden goed te kunnen uitvoeren.